Ganglion pols

Een ganglion is een glad bultje op uw pols dat is gevuld met vocht. Het bultje kan pijn doen en voor tintelingen zorgen. Soms kan het steunen op de pols pijn doen. Ook kan het bultje zorgen voor minder kracht in de pols. U kunt de pols of de vinger moeilijker bewegen.

Slijtage of een schurende band kan een rol spelen. Ook kan een pols die onnatuurlijk ver kan buigen (hypermobiliteit) een rol spelen.

Een ganglion is een goedaardig omhulsel gevuld met vocht. Een ganglion ontstaat in het gewrichtskapsel of in de peesschede. Een ganglion kan zowel aan de bovenzijde van de pols als ook aan de handpalmzijde van de pols voorkomen. Ook aan de vingerpezen kan een ganglion ontstaan. Een ganglion kan, afhankelijk van de belasting, veranderen in grootte en kan spontaan verdwijnen. Door een ganglion kunt u de pols of vinger moeilijker bewegen. Soms ontstaan ook pijnklachten op de plek van het ganglion. Als het ganglion op de overgang tussen de handwortelbeentje en de pols zit kan het steunen op de pols pijnlijk zijn. Naast pijnklachten kunnen tintelingen en krachtsverlies voorkomen.
De oorzaak voor het ontstaan van een ganglion is onbekend. Hypermobiliteit kan een rol spelen, artrose of het schuren van een band kan een ganglion veroorzaken.

data.title

Handtherapie behandeling bij Ganglion pols

Als een ganglion veel klachten geeft, dan zijn er meerdere behandelingen mogelijk. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak waardoor de bult is ontstaan. De handtherapeut zal bij de intake onderzoeken welke behandeling voor u het meest geschikt is.

  • Spalk op maat: voor de pijnklachten kan een spalk uitkomst bieden. De spalk verlicht de druk, waardoor het ganglion kleiner wordt en pijnklachten verminderen.
  • Oefentherapie: als een ganglion veroorzaakt wordt door hypermobiliteit van de polsbanden, kunnen versterkende oefeningen helpen. Het analyseren van activiteiten en het aanpassen van houdingen kunnen de klachten laten verminderen.
  • De handtherapeut kan op basis van het handonderzoek waar nodig met de huisarts overleggen over verdere diagnostiek om een onderliggende oorzaak van een ganglion te achterhalen.
  • Operatie: als de klachten niet voldoende verholpen kunnen worden met handtherapie, kan een ganglion operatief verwijderd worden. Vroeger werd een ganglion vaak leeg gezogen met een injectienaald. De kans dat een ganglion dan terugkomt is vrij groot. Het operatief verwijderen van het ganglion met de steel die naar het gewrichtsvlak gaat is effectiever. Echter, de kans dat een ganglion weer terugkomt is er dan nog steeds.
  • Handtherapie na de operatie: na de operatie is het van belang om onbelast te bewegen. Afhankelijk van de plek van het verwijderde ganglion wordt een rustspalk aangemeten voor tijdens belasting. Na het verwijderen van de hechtingen zal de handtherapeut littekenmassage toepassen. De handtherapeut zal u de techniek aanleren, zodat u dit thuis ook regelmatig kunt uitvoeren. Het litteken blijft hierdoor soepel en er zullen minder verklevingen ontstaan.