De helende kracht van handtherapie

Carpus Care handtherapie opent praktijk in Maastricht.

De helende kracht van handtherapie

Vijf jaar na de opening van Carpus Care Handtherapie in Hoensbroek heeft eigenaresse Roxanne Jacobs nu ook een praktijk geopend in Maastricht, aan de Parkweg 23.

“De meeste mensen weten niet eens wat handtherapie is. Zonde, want hierdoor blijven ze onnodig met pijn rondlopen. Neem nou sportblessures, wij kunnen die verhelpen zodat de pijn helemaal verdwijnt. Daarom is het zo jammer dat sommige huisartsen handtherapie zelfs niet kennen”, zegt Jacobs. Ze is vastbesloten op dit vlak aan de weg te timmeren en werkt nu al volop samen met enkele huisartsen en chirurgen van diverse ziekenhuizen in binnen- en buitenland

Handtherapie

Handtherapie is onbekend. Een handtherapeut richt zich enkelen alleen op de handen en polsen van patiënten. Dit kan bijvoorbeeld door speciale oefeningen om de conditie van de hand langzaam weer richting het oorspronkelijke niveau tebrengen. Tijdens het consult kunnen Jacobs en haar medewerkers (Isabella Goessens-Karafiol, Fabiënne Hamers en Peter Nellissen) zelfs een speciale klaar-terwijl-u-wacht-spalk maken. “Ja echt. Terwijl de patiënt meekijkt, verwarmen we het spalkmateriaal en binnen een paar minuten is de spalk gebruiksklaar”, vertelt Jacobs.

Patiënten kunnen voor de meest uiteenlopende aandoeningen naar Carpus Care gaan, zoals: pols-, hand-, vinger- en peesletsel, breuken, littekenweefsel, gewrichtsslijtage, ontstekingen, dystrofie,  overbelasting, de ziekte van Quervain, het carpaal tunnelsyndroom of de ziekte van Dupuytren.

En dat is nog maar een kleine greep van alle aandoeningen die Carpus Care behandelt. De hand is niet alleen ons belangrijkste werktuig en zintuig. Met 27 botjes, 29 gewrichten en 32 spieren per hand is het tegelijk een uiterst ingenieus én kwetsbaar instrument. Daarom hebben de handtherapeuten van Carpus Care eerst ergotherapie gestudeerd gevolgd door een specialisatie handtherapie.

Gecertificeerde handtherapeuten

Twee van de handtherapeuten bij Carpus Care (Roxanne Jacobs en Isabella Goessens-Karafiol) zijn Nederlands gecertificeerd. Dit houdt in dat zij als ergotherapeuten voldoen aan de eisen van het Nederlands Gezelschap voor Handtherapie (NGHT) en de Europese vereniging voor handtherapie. In Nederland is het aantal gecertificeerde therapeuten zeer gering. Om aan de strenge eisen te voldoen, moet een therapeut minimaal vijf jaar werkervaring hebben, een uitgebreide scholing hebben gevolgd en een actieve bijdrage leveren aan het ontwikkelen van het vak handtherapie.

Vergoeding

Handtherapie valt bij Carpus Care binnen het beroep ergotherapie. Dit wordt vergoed vanuit het basispakket met tien uur en hierbij wordt het eigen risico aangesproken. In Maastricht krijgt Jacobs veel positieve reacties. “Over de warme inrichting, maar vooral over onze behandelwijze enpersoonlijke aanpak. Dat is het mooiste compliment.”