Handtherapie bij een ganglion

Bij Carpus Care handtherapie behandelen wij wekelijks patiënten met een ganglion, bijvoorbeeld in de pols.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een goedaardige zwelling die meestal op de bovenkant van de pols ontstaat, soms aan de onderkant, maar ook in kleinere vorm in de vingers kan voorkomen (buigpeesganglion en mucoïde cyste). De zwelling bestaat uit een met gewrichtsvocht of peesschedevocht gevulde holte.

Klachten

Meestal veroorzaakt een ganglion geen of nauwelijks klachten. Wanneer een ganglion irritatie ondervindt van een bepaalde activiteit, onderliggende slijtage van een gewricht of wanneer ze onder het polskapsel liggen, kunnen ze pijnlijk zijn. Soms zijn ze hinderlijk bij grijpen (buigpeesganglion). Een mucoide cyste, gelegen aan de basis van de vingernagel, kan spontaan open barsten en dan ontstekingsverschijnselen vertonen.

Oorzaak

Er kan een samenhang zijn met overmatig slappe banden in de pols/hand, zogenaamde hyperlaxiteit. Er is dan sprake van een relatieve overbelasting. Ook kan onderliggende gewrichtsslijtage een oorzaak zijn, zoals typisch bij de mucoide cyste aan de bovenkant van de vingertop, waar het eindgewrichtje in dat geval vaak een ouderdomsslijtage vertoont. Meestal is er echter geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Handtherapie zonder operatie

Voor een behandeling zonder operatie, kan er gekozen worden voor een conservatieve therapie bij de handtherapeut. Wanneer bijvoorbeeld een ganglion in de pols zit, kan een nacht/rust polsspalk op maat vervaardigd worden. Daarnaast worden er oefeningen gegeven om de stabiliteit van de pols te verbeteren, om te leren de pols in de juiste houding te belasten en de belastbaarheid op te bouwen. Hierdoor kunnen de pijnklachten afnemen.

Operatie

Een andere mogelijkheid is een operatie waarbij het ganglion zo compleet mogelijk wordt verwijderd, zonder andere structuren in de pols/hand te beschadigen. Eventuele onderliggende gewrichtsafwijkingen moeten natuurlijk in voorkomend geval tegelijkertijd behandeld worden.

Handtherapie na een operatie

Na een operatie blijft de pols soms stijf en pijnlijk. Nazorg door een handtherapeut is essentieel voor een goed herstel. Tijdens de therapie zorgt de handtherapeut ervoor dat de pols weer soepel kan bewegen en het litteken goed geneest en niet overgevoelig of stug gaat aanvoelen. Het uitvoeren van oefeningen en opbouwen van de belastbaarheid zijn ook onderdeel van de therapie.

Heeft u last van een ganglion of bent u geopereerd aan een ganglion?

Wilt u graag een afspraak maken bij één van onze gecertificeerde handtherapeuten in Maastricht of Hoensbroek?

Neem dan contact op met Carpus Care handtherapie.