Mallet finger

Heeft u last van een mallet finger (ook wel malletvinger of hamervinger genoemd), of kent u iemand in uw omgeving die hiermee gediagnosticeerd is? Ons team bestaat uit ervaren, gecertificeerde handtherapeuten die u kunnen ondersteunen bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. 

Bent u niet meer in staat het topje van uw vinger op eigen kracht te strekken of ervaart u zwelling en pijn rondom het laatste vingerkootje? Dan is het belangrijk om tijdig te starten met handtherapie. Of het nu gaat om uw eigen herstel of dat van een dierbare, wij staan klaar om te helpen. Neem contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen.

Wij heten u van harte welkom op een van onze volgende vestigingen:

  • Carpus Care Geleen
  • Carpus Care Hoensbroek
  • Carpus Care Maastricht
data.title

Wat is een mallet finger?

Een mallet finger, is een blessure aan de vinger die optreedt wanneer de strekpees die verantwoordelijk is voor het buigen van het laatste vingergewricht, beschadigd raakt. Dit gewricht noemen we het distale interfalangeale gewricht (DIP-gewricht). Als gevolg van deze blessure blijft het topje van uw vinger gebogen en lukt het u dus niet meer om op eigen kracht het vingertopje te strekken. Uw vinger lijkt hierdoor op een hamertje. Hier komt dan ook de term hamervinger (of in het Engels de term ‘’mallet finger’’) vandaan.

Bij een malletvinger kan sprake zijn van het enkel het afscheuren van de pees of het afscheuren van de pees in combinatie met een stukje bot. Dit kan door middel van een röntgenfoto worden aangetoond.

Welke klachten kunt u ervaren?

De ernst van de klachten kan sterk variëren, afhankelijk van de mate van schade aan de strekpees en het vingergewricht. Over het algemeen is een mallet finger snel te herkennen vanwege de gebogen stand van het vingertopje. Daarnaast kunt u last hebben van:

  • Pijn en zwelling: al vrij snel kan pijn en zwelling optreden rondom het geblesseerde gewricht. In sommige gevallen kan dit samengaan met blauwe plekken rondom de mallet finger, vooral bij trauma. De pijn kan zich uiten in een scherpe, stekende pijn en kan verergeren bij beweging van de vinger of bij druk op het geblesseerde gewricht.
  • Beperking in de vingerbeweging: de beperkte beweging in het DIP-gewricht kan de algemene functionaliteit van de vinger beïnvloeden. Dit kan problemen veroorzaken bij dagelijkse activiteiten, zoals het vasthouden van voorwerpen, typen, schrijven en andere alledaagse handelingen.

Mallet finger spalk

Om de vinger rust te geven, kan een mallet spalk op maat worden aangemeten voor het laatste vingerkootje. Het middelste gewricht wordt hierbij vrijgelaten, zodat u deze kunt blijven bewegen. In enkele gevallen kan het nodig zijn om het middelste gewricht ook in de spalk te zetten om te veel overstrekking te voorkomen. Uw handtherapeut kiest op basis van uw klachten de mallet finger spalk die het meest op u van toepassing is. Deze zult u gedurende 6 weken continu moeten dragen en door de handtherapeut moeten laten verschonen. Dit verkleint het risico op het opnieuw afscheuren van de strekpees. Vanaf week 8 wordt de mallet finger spalk langzaam afgebouwd. Na 12 weken kunt u alle dagelijkse handelingen weer oppakken.

Malletvinger behandeling

Een malletvinger is in de meeste gevallen goed te behandelen met een mallet spalk in combinatie met handtherapie. Het doel van de behandeling is dat u uw vinger op termijn weer actief kunt strekken en buigen. Indien er een stukje bot is afgescheurd en deze niet meer goed op de plek zit, is een operatie noodzakelijk. De handchirurg zet het botje en de afgescheurde pees dan weer vast. Na de operatie zal eveneens een mallet spalk op maat gemaakt worden door een handtherapeut met hetzelfde verloop zoals hierboven beschreven. 

Het is belangrijk om te vermelden dat ook bij een goed resultaat het mogelijk is dat het vingerkootje niet meer zo recht wordt als aan de andere hand.

Handtherapie bij Carpus Care

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om u de beste malletvinger behandeling te geven, zodat u uw vinger zo snel mogelijk weer kunt bewegen. Wij geven u altijd deskundig advies en zijn hierbij realistisch over de mogelijke resultaten. Een goede uitleg in begrijpelijke taal vinden wij erg belangrijk. Zo kunt u thuis ook werken aan uw herstel. Een goed resultaat behalen we immers door het samen te doen.