TFCC

Bent u of is een van uw naasten gediagnosticeerd met letsel aan het TFCC? Het team van Carpus Care bestaat uit ervaren, gecertificeerde handtherapeuten die u kunnen helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan. 

Ervaart u pijn aan de zijkant van de pols (aan de kant van de pink) en wilt u starten met handtherapie bij Carpus Care? Neem dan tijdig contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen.

Wij heten u van harte welkom op een van onze volgende vestigingen:

  • Carpus Care Geleen
  • Carpus Care Hoensbroek
  • Carpus Care Maastricht
data.title

Wat is TFCC?

TFCC (Triangular Fibrocartilage Complex) is een soort “meniscus” van de pols. Het verbindt de ellepijp met het spaakbeen en functioneert als een soort schokdemper tussen de botten van de pols en de botten van de onderarm, wat zorgt voor stabiliteit van de pols. Wanneer een scheur ontstaat in het TFCC dan spreekt men van TFCC-letsel of van een TFCC laesie.

Wat veroorzaakt TFCC?

TFCC-letsels kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Over het algemeen vallen deze oorzaken in twee categorieën: traumatisch letsel of degeneratieve veranderingen (slijtage). 

  1. Trauma: dit zijn acute verwondingen die plotseling optreden, zoals:
    • Vallen op een uitgestrekte hand is een veelvoorkomende oorzaak. Wanneer iemand valt en zijn hand uitstrekt om de val te breken, kan de plotselinge en extreme druk op de pols het TFCC beschadigen.
    • Tijdens het sporten of een auto-ongeluk krijgt de pols soms een flinke klap, wat kan leiden tot letsel.
    • Plotselinge draaibewegingen kunnen ervoor zorgen dat het TFCC scheurt.
  2. Degeneratieve veranderingen: letsels die na verloop van tijd ontstaan als gevolg van slijtage, zoals:
    • Mensen die regelmatig eenzelfde draaibeweging van de pols maken, zoals golfers, tennissers, muzikanten en handarbeiders, kunnen naarmate de tijd vordert TFCC-letsel ontwikkelen.
    • Het natuurlijke slijtageproces van de gewrichten kan het risico op letsel doen toenemen. 

Daarnaast kan TFCC-letsel ontstaan door een relatief (te) lange ellepijp (ulna), waardoor er meer druk wordt uitgeoefend op het TFCC.

Welke klachten kunt u ervaren?

De symptomen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ernst van het letsel. De meest voorkomende klacht is pijn aan de zijkant van de pols, aan de kant van de pink. Die pijn kunt ervaren bij bepaalde handelingen, zoals een fles opendraaien, knijpen met kracht of het opdrukken uit een stoel. Sommige mensen kunnen tevens last hebben van een zichtbare zwelling rond het polsgewricht. Ook een verminderde gripkracht, beperkte bewegingsmogelijkheid en een gevoel van instabiliteit van de pols kunnen het gevolg zijn van letsel aan het TFCC.

TFCC behandeling

Het doel van de TFCC behandeling is om de hand en pols weer soepel en zonder pijn te laten bewegen. Afhankelijk van hoe het letsel is ontstaan en de ernst ervan, zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Spalktherapie: er wordt een spalk op maat gemaakt. Deze draagt u enkele weken. Vervolgens starten we met pols oefeningen om de pols soepeler en sterker te maken. De spalk zal dan langzaam worden afgebouwd.
  • Operatie: als uit onderzoek blijkt dat het TFCC instabiel is, kan een operatieve behandeling uitgevoerd worden. 

Handtherapie na de operatie: het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie te starten met handtherapie. De handtherapeut maakt een afneembare spalk en daarnaast zult u onder begeleiding starten met oefeningen om de pols soepeler en sterker te maken.

Handtherapie bij Carpus Care

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om de beste TFCC behandeling te geven, zodat u uw hand en pols weer soepel en pijnvrij kunt bewegen. Als uit onderzoek blijkt dat het TFCC instabiel is, bekijken we in overleg met een specialist of een operatieve ingreep uitkomst kan bieden. Wij geven u altijd deskundig advies en zijn hierbij realistisch over de mogelijke resultaten. Een goede uitleg in begrijpelijke taal vinden wij erg belangrijk. Zo kunt u thuis ook werken aan uw herstel. Een goed resultaat behalen we immers door het samen te doen.