Skiduim

Heeft u door een val of trauma last van pijn, zwelling en een blauwe plek aan de zijkant van uw duim? Dan is de kans groot dat u last heeft van een skiduim. Onze handtherapeuten helpen u graag bij het vinden van de juiste skiduim behandeling.

Wilt u starten met handtherapie bij Carpus Care? Neem dan tijdig contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen.  

Wij heten u van harte welkom op een van onze volgende vestigingen:

  • Carpus Care Geleen
  • Carpus Care Hoensbroek
  • Carpus Care Maastricht
data.title

Wat is een skiduim?

Een skiduim, ook wel skiërsduim genoemd, is een blessure aan het gewricht van de duim die vaak optreedt bij skiërs of andere activiteiten waarbij de duim plotseling wordt geforceerd. Dit gebeurt vaak wanneer de duim met kracht naar buiten wordt geduwd, waardoor de gewrichtsbanden in het duimgewricht worden beschadigd, verstuikt of in extreme gevallen zelfs volledig afscheuren. Deze band geeft stabiliteit aan het duimgewricht en voorkomt dat de duim te ver opzij en naar achter kan buigen.

De naam is afgeleid van het feit dat skiërs deze blessure vaak oplopen als gevolg van het vasthouden van de skistokken bij een val. Dit leidt tot een snelle en krachtige zijwaartse beweging. Een skiduim is echter ook een veel voorkomende blessure bij balsporten en ontstaat dan vaak als gevolg van een bal die met hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim aankomt.

Skiduim symptomen

De symptomen kunnen erg variëren, afhankelijk van de ernst van de blessure. Zo kunt u last hebben van een lichte verstuiking, maar in ernstige gevallen kan de gewrichtsband zelfs volledig zijn afgescheurd. De meest voorkomende skiduim symptomen zijn:

  1. Pijn: de pijn kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de ernst van de blessure. Daarnaast kan het gewricht gevoelig zijn bij aanraking.
  2. Zwelling: het duimgewricht kan gezwollen raken als reactie op de blessure. De zwelling kan de mobiliteit van de duim beperken.
  3. Beperkte beweging: een van de belangrijkste symptomen is beperkte beweging in het duimgewricht. u kunt moeite hebben met het buigen, strekken of zijwaarts bewegen van de duim.
  4. Blauwe plekken: door de schade aan de bloedvaten in het gebied kunnen blauwe plekken of verkleuring van de huid rond het duimgewricht optreden.
  5. Verminderde knijpkracht: de duim is essentieel voor het uitoefenen van knijpkracht en grijpbewegingen.
  6. Instabiliteit van het duimgewricht: bij ernstige skiduim blessures kan sprake zijn van gewrichtsinstabiliteit. De duim voelt dan onstabiel aan en is moeilijk te controleren. 

Om u te helpen bij het herkennen van skiduim symptomen, heeft Carpus Care een handmodel ontwikkeld waarbij u precies kunt aangeven op welke plek u de klachten ervaart.

Skiduim behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, variërend van niet-chirurgische behandelingen tot chirurgische ingrepen. De juiste skiduim behandeling hangt af van de ernst van de blessure en bijkomende symptomen. De voorkeur gaat in eerste instantie altijd naar een skiduim behandeling zonder operatie. Bij de intake zal de handtherapeut onderzoeken welke skiduim behandeling het meest geschikt is voor u. Het doel van de behandeling is om de duim zoveel mogelijk rust te geven, pijnklachten te verminderen en u te helpen om de duim te blijven gebruiken bij dagelijkse activiteiten.

Voorbeelden van behandelmogelijkheden zijn:

  1. Spalktherapie: als de gewrichtsband gedeeltelijk is ingescheurd, dan is spalktherapie voldoende. De handtherapeut maakt een spalk op maat. Deze moet drie á vier weken gedragen worden om het duimgewricht rust te geven, zodat de band kan herstellen. Hierna starten we met duim oefeningen om de herstelde band stabieler en sterker te maken. Het dragen van de spalk zal dan langzaam worden afgebouwd.
  2. Operatie: bij een skiduim waarbij de gewrichtsband geheel is afgescheurd, zit te veel speling in het gewricht. In dit geval is een operatie noodzakelijk om de gewrichtsband te reconstrueren.

Handtherapie na de operatie: na de operatie maakt de handtherapeut een afneembare spalk. Naast het dragen van de spalk zult u onder begeleiding van de handtherapeut starten met oefeningen om de duim soepeler en sterker te maken.

Handtherapie bij een skiduim

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om samen met u de best mogelijke resultaten te behalen, zodat u uw duim zo snel mogelijk weer kunt gebruiken. Daarnaast geven wij u deskundig advies en zijn we realistisch over de mogelijke resultaten. Een goede uitleg in begrijpelijke taal vinden wij erg belangrijk. Zo kunt u thuis ook werken aan uw herstel. Een goed resultaat behalen we immers door het samen te doen.