Carpaal Tunnel Syndroom

Bent u of is een van uw naasten gediagnosticeerd met Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) of heeft u naar aanleiding van het handmodel op onze website het vermoeden dat u last heeft van het Carpaal Tunnel Syndroom? Ons team bestaat uit ervaren, gecertificeerde handtherapeuten die u kunnen helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan. 

Heeft u last van een pijnlijke pols, tintelende vingers of een doof gevoel in uw handen en wilt u starten met handtherapie bij Carpus Care? Neem dan tijdig contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen.

Wij heten u van harte welkom op een van onze volgende vestigingen:

  • Carpus Care Geleen
  • Carpus Care Hoensbroek
  • Carpus Care Maastricht
data.title

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom heeft u last van een beknelde zenuw in uw pols. De carpale tunnel is een smalle doorgang die gevormd wordt door de polsbeenderen en een stevige band van bindweefsel. De mediane zenuw, die vanuit de onderarm naar de hand loopt, kan bekneld raken in de carpale tunnel. In dit geval is sprake van CTS. Als gevolg hiervan kunt u pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de binnenkant van de hand, duim, wijsvinger en middelvinger ervaren. Daarnaast kan de pijn uitstralen naar uw elleboog of schouder. Vaak nemen de klachten het ‘s nachts toe, denk hierbij bijvoorbeeld aan nachtelijke tintelingen.

Welke klachten kunt u ervaren?

De klachten als gevolg van het Carpaal Tunnel Syndroom ontstaan door een zwelling in het weefsel van de pols. Deze zwelling kan ontstaan door reuma, polsletsel of na een zware overbelasting. Ook hormonen kunnen hierin een rol spelen. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen uw mobiliteit flink beïnvloeden. De meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Pijn en ongemak: een van de meest voorkomende klachten bij CTS is pijn in de handpalm, pols en vingers. Deze pijn zit meestal in de duim, wijsvinger, middelvinger en de helft van de ringvinger.
  2. Tintelende handen: als gevolg van de beknelde zenuw in uw pols kunt u last krijgen van tintelingen in de hand, tintelende vingers, gevoelloosheid in uw hand en vingers of een branderig gevoel. Deze klachten doen zich vaak vooral ‘s nachts voor.
  3. Verminderde knijpkracht: wanneer de mediane zenuw in de pols bekneld raakt of samengedrukt wordt, kunnen de spieren in de hand verzwakken. Dit kan leiden tot problemen met het vastpakken en vasthouden van alledaagse voorwerpen.
  4. Moeite met fijne motoriek: Carpaal Tunnel Syndroom kan leiden tot problemen bij het uitvoeren van taken die fijne motorische vaardigheden vereisen, zoals knopen vastmaken, typen of schrijven.
  5. Gevoeligheid voor kou: sommige mensen met CTS merken dat hun handen gevoeliger worden voor kou en temperatuurveranderingen. 

Om u te helpen bij het herkennen van de symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom, heeft Carpus Care een handmodel ontwikkeld waarbij u precies kunt aangeven op welke plek u de klachten ervaart.

Carpaal Tunnel Syndroom behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, variërend van niet-chirurgische behandelingen tot chirurgische ingrepen. De keuze voor behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en uw specifieke omstandigheden. De voorkeur gaat in eerste instantie altijd naar een Carpaal Tunnel Syndroom behandeling zonder operatie. Voorbeelden van behandelmogelijkheden zijn:

  1. Spalktherapie: het dragen van een polsbrace of nachtspalk kan helpen om de pols in een neutrale positie te houden, wat de druk op de mediane zenuw kan verminderen.
  2. Oefentherapie: de handtherapeut kijkt samen met u welke oefeningen aansluiten bij uw situatie. Dit kunnen zenuwglijdingsoefeningen of spierkracht oefeningen zijn. De laatste wordt uitsluitend ingezet in situaties waarin de spierkracht al actief vermindert. Oefeningen zijn er in de basis op gericht om te helpen de druk op de mediane zenuw te verminderen en de pols- en handstabiliteit te verbeteren.
  3. Injectie: om de pijnklachten te verlichten, kan een injectie gezet worden. De oorzaak van CTS wordt hiermee niet aangepakt. Deze injectie kan nuttig zijn als tijdelijke verlichting in afwachting van andere behandelingen.
  4. Operatie: in extreme gevallen kan bij de behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom gekozen worden voor een chirurgische ingreep in de vorm van een Carpaal Tunnel Release. Deze operatie wordt uitgevoerd door een handchirurg.
  5. Handtherapie na de operatie: het is belangrijk om snel na de operatie te starten met oefeningen, omdat in deze fase ook de littekenvorming begint. De ongewenste verschijnselen hiervan worden zo in een zo vroeg mogelijk stadium aangepakt.

Spalk Carpaal Tunnel Syndroom

Spalktherapie in combinatie met een oefenprogramma kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van CTS. Het doel van een spalk bij Carpaal Tunnel Syndroom is om de hand en pols rust te geven. Een nachtspalk zorgt ervoor dat de pols niet gebogen kan worden tijdens de slaap. Zo voorkomen we dat de zenuw  ‘s nachts wordt ingeklemd. Na operaties kan, in uitzonderlijke situaties, gekozen worden voor een polsspalk voor overdag. In de meeste gevallen is dit niet nodig en adviseren wij een combinatie van zenuw- en peesglijdingsoefeningen in combinatie met rust. 

Onze handtherapeuten hebben de kennis en kunde in huis om een spalk op maat te maken. Wij maken hierbij gebruik van twee soorten spalken. gedurende behandeling zal de handtherapeut onderzoeken welke spalk de beste ondersteuning biedt.

Handtherapie bij Carpus Care

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om samen met u de best mogelijke resultaten te behalen. We richten ons hierbij op snelle re-integratie en preventie. Dat doen we niet volgens standaard protocollen, maar door ons in te leven in uw persoonlijke situatie met een behandelplan op maat. We denken met u mee, zodat u zoveel mogelijk uw beroep, sport of passie kan blijven uitoefenen.

Daarnaast geven wij u deskundig advies en zijn we realistisch over de mogelijke resultaten. Een goede uitleg in begrijpelijke taal vinden wij erg belangrijk. Zo kunt u thuis ook werken aan uw herstel. Een goed resultaat behalen we immers door het samen te doen.