Spalken op maat

Een spalk is bedoeld om te ondersteunen, pijn te verminderen of rust te geven. De behandeling start bij ons in de praktijk, maar gaat door wanneer u naar huis gaat. De juiste ondersteuning of rust kan een essentieel onderdeel zijn van uw behandeling. De genezing kan enorm worden vertraagd of de complete behandeling wordt ongedaan gemaakt wanneer uw vinger, hand of pols niet de juiste ondersteuning krijgt. Een spalk voorkomt ongewenste bewegingen, zodat u sneller kunt herstellen en de klachten verminderen. 

Onze handtherapeuten hebben de kennis en vaardigheden om een spalk op maat te maken. Een spalk is altijd afneembaar en voorzien van een klittenbandje. Bij een mallet spalk (voor mallet finger) wordt de spalk vastgezet met tape. Afhankelijk van de behandeling draagt u de spalk continu, bij bepaalde activiteiten of alleen in de nacht. U krijgt bij spalktherapie altijd oefeningen voor thuis mee om het herstel te bevorderen.  

Soms betekent een spalk dat u een tijdje niet meer uw vinger, hand of pols kunt bewegen. In andere gevallen hoeven uw dagelijkse activiteiten niet aangepast te worden. In eerste instantie kijkt de handtherapeut hoe de activiteiten aangepast uitgevoerd kunnen worden. We denken altijd zoveel mogelijk met u mee. 

Iedere hand is anders en ook iedere andere aandoening vraagt om een andere aanpak. Wij maken daarom bij voorkeur een kwalitatieve spalk op maat. We maken gebruik van twee soorten spalken. Bij de intake zal de handtherapeut onderzoeken welke spalk de beste ondersteuning biedt voor uw herstel.

data.title

Neopreen spalk

Een neopreen spalk is een zachte, flexibele spalk. Deze spalk is gemaakt van duikpak materiaal. Het voordeel hiervan is dat het zich goed aanpast aan de handvorm. U krijgt steun rondom de gewrichten, maar u kunt wel nog bewegen. Deze spalk ondersteunt minder goed dan een spalk van hard materiaal. De handtherapeut maakt deze spalk volgens een patroon en knipt deze uit. De twee stofdelen worden vervolgens met lijm met elkaar verbonden. 

Thermoplastische spalk

Een thermoplastische spalk is een harde spalk, gemaakt van een soort plastic. Deze spalk kan worden ingezet als het beter is om helemaal niet te bewegen. Daarnaast is deze spalk fijner om te gebruiken bij werkzaamheden waardoor de spalk continu nat wordt. Ook onder de douche kunt u deze spalk omhouden. De handtherapeut maakt deze spalk door het plastic te verwarmen in water. Door de warmte wordt het materiaal flexibel. Vervolgens wordt het plastic op de ledemaat gelegd. Wanneer het materiaal afkoelt blijft het de vorm behouden. Let erop dat u de spalk niet blootstelt aan hogere temperaturen. Wanneer u de spalk bijvoorbeeld op de verwarming laat drogen kan de spalk vervormen.

Wat anderen over ons zeggen

Niels Slangen

Carpus Care was mijn redding

Na 7 weken slecht passende vingerbrace gedragen te hebben bij malletvinger en door onvoldoende info over behandeling te hebben gekregen, met vreselijk stinkende vinger op eigen initiatief naar Carpus Care gegaan. Deze hebben vinger schoongemaakt, nieuwe passende brace aangemeten en therapie gestart. Na wederom 7 weken brace zei vorige behandelaar dat ik brace uit kon doen maar vinger ging na een week weer hangen. Carpus Care weer opgezocht en therapie nog verlengd met 3 maanden. Nu prachtig rechte vinger! Ben blij dat ik niet naar vorige behandelaar geluisterd heb en Carpus Care heb opgezocht! Een lange weg gegaan van bijna 9 maanden door alle foute info van anderen. Reuze gelukkig dat ik bij Carpus Care terecht ben gekomen met supergoede behandeling en therapie en fijne motivatie om vol te houden. Zij geloofden in goed herstel en ze hebben voor de volle 100 % gelijk gehad. Iedereen met handletsel raad ik dit instituut aan!