Artrose

Bent u of is een van uw naasten gediagnosticeerd met artrose? Het team van Carpus Care bestaat uit ervaren, gecertificeerde handtherapeuten die u kunnen helpen bij het vinden van de juiste handartrose behandeling.

Heeft u last van pijnlijke handen, een pijnlijke pols of pijnlijke vingers als gevolg van artrose en wilt u graag starten met handtherapie bij Carpus Care? Neem dan tijdig contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen. 

Wij heten u van harte welkom op een van onze volgende vestigingen:

  • Carpus Care Geleen
  • Carpus Care Hoensbroek
  • Carpus Care Maastricht
data.title

Wat is artrose?

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening waarbij een verandering kan optreden in het kraakbeen van onder andere uw hand, vingers of pols. Kraakbeen is het gladde weefsel dat de uiteinden van botten bedekt en helpt bij het soepel bewegen van de gewrichten. Bij artrose begint het kraakbeen te verslijten en te beschadigen, waardoor u last krijgt van pijnlijke, stijve gewrichten. Ook het bewegen wordt steeds moeizamer, vaak vooral in de ochtend. 

Na verloop van tijd kunnen ontstekingen in de omliggende weefsels en het bot eronder ontstaan. Dit kan resulteren in verdere pijn, zwelling en beperkingen in de bewegingsvrijheid. Hoewel artrose doorgaans wordt gezien als een aandoening die vooral ouderen treft, kan het ook op jongere leeftijd optreden, vooral als gevolg van overmatig gebruik van gewrichten, genetische aanleg, verwondingen of andere medische aandoeningen.

Bij Carpus Care kunt u terecht voor het behandelen van:

Welke klachten kunt u ervaren?

Het herkennen van de symptomen is een essentiële stap in het vroegtijdig aanpakken van handartrose. Op deze manier kunnen onze handtherapeuten u zo snel mogelijk voorzien van de juiste zorg en ondersteuning. 

Handartrose kan gepaard gaan met verschillende symptomen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. De meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Pijn en ongemak: een van de meest voorkomende klachten is pijnDeze gewrichtspijn kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren tijdens beweging en na lang stilzitten of liggen, zoals ‘s ochtends na het slapen (ochtendstijfheid).
  2. Stijfheid: vooral na rustperiodes kunt u last hebben van stijfheid in de gewrichten.
  3. Beperkte bewegingsvrijheid: naarmate de artrose in uw handen vordert, kan uw bewegingsvrijheid afnemen. Dit kan van invloed zijn op uw vermogen om dagelijkse taken uit te voeren, zoals typen, het vasthouden van spullen of het vastmaken van knopen.
  4. Verminderde knijpkracht: veel mensen gebruiken hun handen steeds minder vanwege de pijn, waardoor krachtverlies kan ontstaan. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het uitwringen van een doek, het omdraaien van een sleutel of het vastpakken van spullen.
  5. Veranderingen in de gewrichtsstructuur: bij sommige vormen van artrose kunnen zich knobbels vormen op de vingerkootjes. Deze knobbels (ook wel noduli genoemd) zijn een visueel kenmerk van handartrose. We maken onderscheid tussen noduli van Heberden (verdikking aan eindkootjes van de vinger) en noduli van Bouchard (verdikking aan middenknokkels van de vinger).
  6. Krakende geluiden: sommige mensen hebben last van klikkende, krakende of schurende geluiden (crepitus) wanneer de gewrichten worden gebogen. 

Om u te helpen bij het herkennen van de symptomen van handartrose of andere hand- en polsklachten, heeft Carpus Care een handmodel ontwikkeld waarbij u precies kunt aangeven op welke plek u de klachten ervaart.

Artrose handen behandeling

Hoewel artrose niet volledig te genezen is, kan handtherapie een belangrijke rol spelen in het verlichten van de symptomen, het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden en het vergroten van de algehele levenskwaliteit. De voorkeur gaat altijd naar handtherapie zonder operatie. De handtherapeut zal bij de intake onderzoeken welke behandeling het meest geschikt is.

  1. Oefentherapie: de handtherapeut kijkt samen met u hoe de gewrichten door middel van oefeningen op een verantwoorde manier gebruikt kunnen worden. U leert hierbij uw hand anders te gebruiken, waarbij de gewrichten beschermd worden. Door bewust te worden van belastende houdingen, kan de pijn aanzienlijk verminderd worden. Waar mogelijk geven onze handtherapeuten u tevens advies over een aangepaste houding of een hulpmiddel.
  2. Operatie: als uw artrose klachten met handtherapie niet voldoende afnemen, kijken we in overleg met de huisarts naar verdere operatieve mogelijkheden. Het vastzetten van de laatste vingerkootjes is een voorbeeld van een vaak uitgevoerde chirurgische ingreep. Hierdoor zult u het gewricht niet meer kunnen bewegen, maar zal wel de pijn afnemen. Voor het middelste vingerkootje kan een gewrichtsprothese een optie zijn.
  3. Handtherapie na de operatie: in overleg met de chirurg start de handtherapeut met nazorg die aansluit op de operatie. Met de juiste oefeningen zorgen we ervoor dat de gezonde vingers weer snel soepel worden. Als het gewricht is vastgezet, wordt een spalk ter bescherming tegen stoten gemaakt.
  4. Kunstgewricht: als er voor een kunstgewricht is gekozen, krijgt u speciale oefeningen en een beschermspalk om de prothese te beschermen. De beweeglijkheid wordt gemonitord en waar nodig worden de oefeningen en beschermspalk aangepast voor een optimaal resultaat.

Handtherapie bij artrose

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om samen met u de best mogelijke resultaten te behalen. We richten ons hierbij op snelle re-integratie en preventie. Dat doen we niet volgens standaard protocollen, maar door ons in te leven in uw persoonlijke situatie met een behandelplan op maat. We denken met u mee, zodat u zoveel mogelijk uw beroep, sport of passie kan blijven uitoefenen.

Daarnaast geven wij u deskundig advies en zijn we realistisch over de mogelijke resultaten. Een goede uitleg in begrijpelijke taal vinden wij erg belangrijk. Zo kunt u thuis ook werken aan uw herstel. Een goed resultaat behalen we immers door het samen te doen.