Artrose duim

Duimartrose is net als vingerartrose een vorm van artrose in de handen, waarbij het laagje kraakbeen tussen de botten beschadigd is geraakt. Als gevolg van deze beschadiging wordt het kraakbeen in de vinger steeds dunner.

Ervaart u pijnlijke duimklachten en overweegt u handtherapie bij Carpus Care? Aarzel dan niet om tijdig contact op te nemen met onze praktijk om een intakegesprek in te plannen.

data.title

Wat is artrose in de duim?

Gewoonlijk zijn de uiteinden van botstructuren bedekt met een laagje kraakbeen, wat zorgt voor een vlotte en pijnloze beweging tussen de botten. In het geval van duimartrose slijt het kraakbeen, waardoor de botten langzaam maar zeker tegen elkaar beginnen te wrijven. Dit leidt tot pijn en uiteindelijk toenemende schade aan het duimgewricht. Het bewegen van de duim zal na verloop van tijd steeds moeizamer gaan.

Wat veroorzaakt artrose in de duim?

Artrose in de duim kent meerdere mogelijke oorzaken. Vaak is het lastig om één precieze oorzaak vast te stellen. Voorbeelden van mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  1. Overbelasting: overmatige belasting op het duimgewricht als gevolg van dagelijkse activiteiten, werkgerelateerde taken of sportbeoefening kan bijdragen aan slijtage van het kraakbeen.
  2. Leeftijd: het risico op artrose in de duim stijgt naarmate men ouder wordt, omdat het kraakbeen natuurlijk begint te verslijten na verloop van tijd.
  3. Gewrichtsafwijkingen: abnormale gewrichtsstructuren in de handen kunnen het risico op artrose in de duim vergroten.
  4. Gewrichtsletsel: eerdere verwondingen aan de handen of vingers, zoals breuken, ontwrichtingen of andere gewrichtsbeschadigingen, kunnen de gezondheid van de gewrichten aantasten.
  5. Gewrichtsontsteking: een langdurige ontsteking in de duim, zoals bij reumatoïde artritis, kan het kraakbeen beschadigen en het ontstaan van artrose in de duim bevorderen.

Behandeling duimartrose

Duimartrose wordt na verloop van tijd geleidelijk erger. Bewustzijn van de symptomen en het starten van een tijdige behandeling kunnen helpen om de impact van artrose in de duim te verminderen. Er zijn verschillende operatieve en niet-operatieve behandelingen. De voorkeur gaat in eerste instantie uit naar handtherapie zonder operatie. 

Wanneer u kiest voor een niet-operatieve behandeling, starten wij de behandeling met het nemen van rust in combinatie met bijvoorbeeld: 

  1. Krachttraining: door de spieren rondom het aangetaste duimgewricht middels oefeningen te versterken, kan de stabiliteit van de vingers verbeterd worden. 
  2. Mobilisatieoefeningen: om stijfheid van de duim te verminderen, zullen onze handtherapeuten u specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken aanbevelen.
  3. Spalken en braces: middels een spalk of brace kan het duimgewricht ondersteund en gestabiliseerd worden. Hierdoor zullen pijnklachten afnemen.
  4. Adaptieve technieken: samen met onze handtherapeuten wordt bepaald hoe u uw duim op een verantwoorde manier kunt gebruiken zonder al te veel belasting op het duimgewricht uit te oefenen.

Handtherapie bij artrose in de duim

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om samen met u de best mogelijke resultaten te behalen. We richten ons hierbij op snelle re-integratie en preventie. Dat doen we niet volgens standaard protocollen, maar door ons in te leven in uw persoonlijke situatie. Heeft u naast artrose in de duim ook last van artrose in uw pols of vingers? Wij stellen een individueel behandelplan op om uw klachten zo goed mogelijk te behandelen. We denken met u mee, zodat u zoveel mogelijk uw beroep, sport of passie kan blijven uitoefenen.