Trigger finger

Bent u of is een van uw naasten gediagnosticeerd met een trigger finger? Ons team bestaat uit ervaren, gecertificeerde handtherapeuten die u kunnen helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan.

Kunt u uw vinger lastig of helemaal niet meer buigen en ervaart u pijn aan de basis van de vinger? Dit zijn symptomen die passen bij een trigger finger. Kenmerkend voor deze aandoening is dat de vinger knapt bij het buigen of strekken, vandaar de naam ‘’trigger finger’’. Heeft u klachten die passen bij deze omschrijving en wilt u graag starten met handtherapie bij Carpus Care? Neem dan tijdig contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen. 

Wij heten u van harte welkom op een van onze volgende vestigingen:

  • Carpus Care Geleen
  • Carpus Care Hoensbroek
  • Carpus Care Maastricht
data.title

Wat is een trigger finger?

Een trigger finger, ook wel trigger vinger of ‘snapping finger’ genoemd, is een aandoening waarbij de buigpees in de vinger niet meer goed door de pulley glijdt. De pulley is een tunneltje in uw handpalm, waar de pees doorheen beweegt bij het buigen en strekken van de vinger. Zwelling van de pees zorgt ervoor dat de beweegruimte in dit ‘tunneltje’ steeds kleiner wordt. Hierdoor kunt u uw vinger lastig of zelfs helemaal niet meer bewegen. 

Een trigger finger kan in elke vinger ontstaan, maar komt het meeste voor in de ringvinger of duim, ook wel een triggerduim genoemd.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Een ontsteking van de pees in uw vinger is vrijwel altijd de oorzaak van een trigger finger. Door de ontsteking kan de pees tot wel drie keer zo dik worden, wat zorgt voor irritatie. Deze ontsteking wordt in veel gevallen veroorzaakt door overbelasting, als gevolg van bijvoorbeeld handwerk waarbij veel knijpkracht is vereist. Een ontsteking van de peesschede kan ook veroorzaakt worden door een directe verwonding aan de vinger zoals een klap, stoot of snijwond.

Trigger finger symptomen

De klachten nemen vaak naarmate de tijd vordert steeds wat verder toe. De eerste trigger finger symptomen zijn stijfheid, pijn en gevoeligheid, enige moeite met het buigen van de vinger en in sommige gevallen een voelbare knobbel. Na enige tijd ontstaat het meest kenmerkende symptoom, het knappen van de vinger bij buigen of strekken. In een vergevorderd stadium zal de vinger krom gaan staan en lukt het niet meer om de vinger zonder hulp van de andere hand te strekken. In sommige gevallen kan de vinger plotseling weer recht springen.

Spalk trigger finger

Het vermijden van activiteiten die de vinger belasten, kan helpen de ontsteking in de vinger te verminderen. In veel gevallen besluit de handtherapeut om een spalk aan te meten. Deze zorgt ervoor dat u het betreffende gewricht van de aangedane vinger gedurende 6 weken niet kunt bewegen. Hierna wordt de belasting weer langzaam opgebouwd. Spalktherapie wordt altijd gecombineerd met oefeningen. Tijdens de eerste behandeling wordt bekeken welke spalk het meest geschikt is. Bij langdurige klachten kunnen we ervoor kiezen om spalktherapie te combineren met shockwave therapie.

Trigger finger behandeling

Een trigger finger behandeling kan er, afhankelijk van uw specifieke situatie, op verschillende manieren uitzien. Het doel van de behandeling is om de vinger weer te laten bewegen zonder dat deze knapt of pijn doet. Tijdens een intakegesprek zal de handtherapeut onderzoeken welke behandeling het beste bij u past. Om aanvullend onderzoek te doen, kan een echografie worden ingepland om de pezen in uw hand te bekijken. Dit doen we zelf in onze praktijk. Zo kunnen we de beste behandelmethode kiezen. Naast spalktherapie behoren ook de onderstaande behandelingen tot de mogelijkheden:

  • Shockwave therapie: shockwave zorgt voor een verhoogde celstofwisseling en verbetert de lokale doorbloeding in het probleemgebied. Hierdoor kunnen de symptomen in de meeste gevallen afnemen.
  • Injectie: een huisarts of specialist kan een injectie adviseren om de ontsteking te verminderen.
  • Chirurgische ingreep: als spalktherapie, shockwave of een injectie geen effect hebben, dan is een operatie de volgende stap.
  • Handtherapie na de operatie: na een operatie is het van belang om direct met de nazorg te starten. Dit voorkomt ongewenste verklevingen van het littekenweefsel in de geopereerde vinger en stijfheid van de gewrichten.

Handtherapie bij Carpus Care

Carpus Care bestaat uit een team van ervaren en gedreven handtherapeuten die ernaar streven om de beste trigger finger behandeling te geven, zodat u uw vinger weer zo optimaal mogelijk kunt bewegen. 

Als de klachten met rust of shockwave onvoldoende afnemen, bekijken we in overleg met uw huisarts of het ziekenhuis of een injectie of chirurgische ingreep uitkomst kan bieden. Wij geven u altijd deskundig advies en zijn hierbij realistisch over de mogelijke resultaten. Een goede uitleg in begrijpelijke taal vinden wij erg belangrijk. Zo kunt u thuis ook werken aan uw herstel. Een goed resultaat behalen we immers door het samen te doen.